ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
 
HABERLER

Ana Sayfa


Yazma eserler internette
 
Milli Kütüphane koleksiyonunda bulunan 1200 yazma eserin tam sayfa görüntüleri, internette araştırmacıların hizmetine sunuldu.

Araştırmacıların "www.yazmalar.org" adresinden ulaşacağı sitede, koleksiyona ait 1200 yazma eserin özgün görüntüleri de yer alıyor.

Sitede ayrıca, İslami yazmaların tarihçesi, yazmaların doğuşu ve gelişmesi, İslam dünyasındaki önemli Arapça yazma koleksiyonları, yurtdışındaki Türkçe yazmalar ile ilk Türkçe yazmaların ortaya çıkışı, yazma eserler bulunan kütüphaneler, yazma eserlerde metodoloji, yazma eser türleri konularında bilgilere de yer veriliyor.

Türk kültür tarihinin en değerli eserlerinden olan elyazmalarını bibliyografik denetim altına almak ve araştırmacıların hizmetine sunmak amacıyla 1978 yılında Milli Kütüphane Başkanlığı tarafından başlatılan Türkiye Yazmaları Toplu Kataloğu (TÜYATOK) Projesi kapsamında 25 bin 653 künyeyi kapsayan 32 ciltlik yazma eser kataloğu hazırlandı.

Proje kapsamında toplam 86 bin yazma eserin bibliyografik künyeleri bilgisayar ortamına aktarılırken, eserlerin başlangıç ve bitiş cümlelerini gösteren görüntüleri ile birlikte 2 CD-ROM'dan oluşan bir set de kullanıma sunuldu.