ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ
 
HABERLER

Ana Sayfa


DÜNYA TÜRKOLOJİ BİRLİĞİ TÜRKİSTAN 'DA KURULDU


2. Uluslararası Türkoloji Kongresi Türkistan'da yapıldı.

Aralarında Japonya, Mısır, Polonya, Rusya, Kosova ve Yakutistan'ın da bulunduğu, 24 ülkeden 71 Türkoloğun katıldığı 2. Uluslararası Türkoloji Kongresi, Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde yapıldı.

Kazakistan'ın Türkistan şehrinde gerçekleştirilen kongre, Kazakistan ve Türkiye Milli Marşlarının okunmasından sonra Üniversite Rektörü Serik PİRALİYEV'in sunuş konuşmasıyla başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Namık Kemal Zeybek yaptı. Türkolojinin güncel meseleleri ve hedefleri için, dünyanın çeşitli ülkelerinden Türkologların Türkistan'da buluşmalarından dolayı büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Zeybek, Atatürk'ün Türkoloji'ye verdiği öneme değinerek, “Atatürk, Türkoloji ile çok yakından ilgilenen biri insandı. Bir cumhuriyet kurarak adını “Türkiye” koydu. O şartlarda bile Türkolojiyle yakından alakadar oldu. Kendisi de bir Türkologtu” diye konuştu.

3 gün süren Türkoloji Kongresinde önemli kararlar alındı.

Alınan bazı kararlar şöyle;

• Türkoloji, önceki zamanlarda sadece dilbilimi olarak düşünülüyordu. Kongre neticesinde; Sosyal Bilimlerin hepsini içine alan, Türk halkını bütünüyle araştıran bir bilim dalı olarak kabul edildi.

• Türkistan'da Türkoloji kütüphanesi açılacak, Türkolojiyle ilgili bütün eserler toplanacak.

• Dünya Türkologlar Birliğinin kurulmasına, bundan sonraki tüm çalışmaların TÜRKİSTAN merkezli olmasına karar verildi. Tüm katılımcıların oybirliği ile, Birlik Genel Sekreterliğine Prof. Dr. Şakir İBRAYEV ve Dünya Türkologlar Birliği Başkanlığına Namık Kemal ZEYBEK seçildi.

24 ülkeden 30 birlik üyesi, bundan sonraki kongre hazırlıkları için gelecek yılda yeni toplantılar düzenleyecek, 2 yıl içinde 1 ya da 2 kez biraraya gelip, Türkoloji ile ilgili olarak çözülmesi gereken meseleleri görüşecek ve bu hususlarla ilgili gelişmeler birliğin yayın organı olarak Türkiye Türkçesi, Kazak Türkçesi, Rusça ve İngilizce dillerinde yayınlanacak olan “TÜRKOLOJİ” dergisinde duyurulacak.