ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TÜRKOLOJİ ARAŞTIRMALARI MERKEZİ 
HABERLER

Ana Sayfa

Avusturyalı Türkolog Tietze toprağa verildi

Beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren Avusturyalı ünlü Türkolog Prof. Dr. Andreas Tietze, toprağa verildi.

Cenaze töreninde konuşan Viyana Büyükelçisi Mithat Balkan, “Prof. Andreas Tietze’nin kaybının Avusturya’da olduğu kadar Türkiye’de de büyük üzüntü yarattığını” söyledi. Tietze’nin “çalışkanlığı, titiz çalışma ve araştırmalarıyla genç kuşakların örnek alacakları bir bilim adamı olduğunu” belirten Balkan, Tietze’nin yaşamı boyunca bilim dünyasına birçok eser armağan ettiğini anımsattı ve en kapsamlı eserinin ‘Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugatı’ olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Balkan, Prof. Dr. Tietze’nin son eserinin 1. cildinin yayımlandığını anımsattı ve “2. cildinin de yayımlanacağını umuyoruz. Türkiye olarak Prof. Tietze’nin son eserinin tamamlanmasını ve hatırasının yaşatılmasını içtenlikle arzu ediyoruz” diye konuştu.
       Türkiye’nin de bu büyük bilim adamının kaybından büyük üzüntü duyduğunu belirten Balkan, “Burada, Cumhurbaşkanımın, Başbakanımın, Dışişleri Bakanımın, Türk Tarih Kurumu’nun ve Türkiye Bilimler Akademisi’nin başsağlığı dileklerini iletiyor ve bu büyük bilim adamını uğurlarken en içten dostluk hisleriyle selamlıyorum. Ailesine, öğrencilerine ve akademisyen meslektaşlarına başsağlığı diliyorum” dedi.

“ALLAH RAHMET EYLESİN”
       Prof. Tietze’nin cenaze töreninin yapıldığı salon, aralarında Türkiye’den Türk Tarih Kurumu’nun da bulunduğu Avusturya, Macaristan ve bazı Balkan ülkelerinden çeşitli bilimsel kurumların gönderdiği çelenklerle çiçek bahçesine dönüştü. Türk kökenli eşi Süheyla Tietze’nin hazırladığı Türkçe “Allah Rahmet Eylesin” bantlı çelenk dikkat çekti.
       
TIETZE’NİN ÖZYAŞAMI
       Viyana’da 1914 yılında doğan Tietze, Viyana Üniversitesi Doğu Avrupa Tarihi Enstitüsü’nde asistan olarak görev yaptığı 1935-36 yıllarında Türkiye’ye araştırma ve inceleme gezileri düzenledi.
       Tietze, 1938-52 ile 1953-58 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller Bölümü’nde Almanca ve İngilizce okutmanı olarak görev yaptı, 1952-53 yılları arasında Illinois Üniversitesi’nde Türkoloji Bölümü yardımcı profesörü, 1958 yılında ise California Berkeley Üniversitesi Türkoloji profesörü olarak çalıştı.
       Öğrencilik yıllarında Yunanistan’a yaptığı bir gezi sırasında Türk dili ve kültürü konusunda araştırma yapmaya karar veren Tietze, hayata veda ettiği güne kadar Türk dili ve kültürüne ilgisini sürdürdü.
       Türk dili ve kültürüne katkıları nedeniyle 2001 yılında Türkiye Kültür Bakanlığı’nın şükran plaketiyle ödüllendirilen Tietze, Türk dili ve kültürüne duyduğu ilginin nedenlerini, ödül töreninde “Öğrencilik yıllarımda Yunanistan’a yaptığım bir gezi sırasında Türk dili ve kültürü konusunda araştırma yapmaya karar verdim. O yıllarda, Avrupa’nın burada bitmediğini ve bir ötesi olduğunu anladım, işte o zaman o öteye nüfuz etme isteğim doğdu. Önce Arapça, sonra Farsça ve Türkçe üzerinde çalıştım. Benim için büyük bir zevk oldu. Türkçe üzerinde çalışmaya karar verdim ve bugüne kadar bunun bütün mükafatlarını aldım” ifadesini kullanmıştı.
       Tietze, öğretim üyesi olarak görev yaptığı yıllarda Türk dili ve kültürü hakkında çok sayıda makale yazdı. Türk halk edebiyatının önemli ürünlerinden olan ‘Bilmeceler’ adlı eseri 1973 yılında California Üniversitesi tarafından İngilizce olarak yayınlandı. ‘Bilmeceler’ daha sonra Kültür Bakanlığı tarafından Türkçeye çevrilerek üç baskı yaptı.
       Prof. Dr. Tietze, son olarak 6 cildi sözlük ve bir cildi indeks olmak üzere toplam 7 ciltlik, ‘Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugatı’ adlı eseri hazırladı.
       Tietze’nin son eseri, Türkçedeki sözcük dağarcığını 14. yüzyıla kadar götüren ve Rumeli ile Irak ve Azerbaycan gibi komşu ülkelerde konuşulan Türkçeyi de kapsayan büyük bir eser olarak anılıyor.
       Tietze, Avusturya Bilimler Akademisi, Türkiye Bilimler Akademisi ve Türk Dil ve Tarih Kurumu gibi birçok bilimsel kuruluşun da şeref üyesiydi.
 

e-kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/news/251579.asp?cp1=1